Szolgáltatásaink

Diagnosztika

A PANORÁMA RÖNTGEN egy 2 dimenziós felvétel, melyről kezelőorvosa gyorsan kap egy olyan áttekintő képet fogairól, illetve alsó- felső állcsontjairól, mely segítségével kezelési terv állítható fel. Vannak azonban olyan esetek, mikor nem elég 2 dimenzióban látnunk és szükségessé válik a 3 dimenziós képalkotás, CBCT-FELVÉTEL készítése. Ilyen például egy fogászati implantátum behelyezése, ahol a CBCT- felvétel segítségével meg tudjuk határozni az állcsontgerinc magasságát, szélességét, hogy a legoptimálisabb méretű implantátum csavart tudjuk behelyezni a megfelelő pozícióba. Komplikált bölcsességfog eltávolítás esetén is nagy biztonságot ad, hogy a fog és az arcüreg, illetve az idegcsatorna egymáshoz viszonyított pontos térbeli elhelyezkedését is látjuk, valamint gyökérkezelések során is nagyban hozzájárul a sikerhez, hogy a felvételről előre ismerjük a gyökércsatornák számát és lefutását.


Lézeres kezelések

Fogászati rendelőnk lézeres kezeléseket ajánl herpesz-, afta kezelésére, sebgyógyulás gyorsítására áttörésben lévő fogak felszabadítására, tasakkezelésre, valamint íny kontúr korrekcióra, mellyel látványos esztétikai változás érhető el. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a lézer alkalmas a baktériumok számának csökkentésére, valamint a gyulladás visszaszorítására is.
Lézeres parodontális tasak kezelés

Lágyszövet lézer használatával rövidebb idő alatt tudunk sokkal jobb és szebb eredményt elérni a hagyományos terápiák alkalmazásával szemben. A diódalézerek segítségével sikeresen lehet kezelni súlyos aphtákat, herpeses léziókat, melyek akár azonnal fájdalommentessé is tehetők.Lézeres herpesz kezelés

Ínyplasztika esetén teljesen száraz és éles sebszéleket kapunk, illetve a metszések is egyszerűbben, vérzés nélkül kivitelezhetők. A frenulectioma akár érzéstelenítő zselé hatása alatt is elvégezhető. Alacsony mellékhőjének köszönhetően nem kell tartani esetleges ínyrecessziótól - így rögtön lehet végleges lenyomatot venni.Frenulektómia - lézeres ajakfenék metszés

A lézerfény baktericid hatásának köszönhetően az ínytasakok esetén csökkenteni lehet a baktériumok számát a kezdeti milliomod részére, mely jelentősen tudja támogatni a különféle parodontális kezelések sikerét is.
Gingivektómia
Lézeres szulkulusz tágítás


Gyermek ellátás

A fogászati kezeléseket már óvodás kor előtt el kell kezdeni. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeket időben megtanítsuk a helyes fogápolásra, és a fogászati ellenőrzések szükségességére. Barátságos légkör megteremtésével és türelemmel végzett kezelések hatására a gyermekek a jövőben bizalommal fordulnak majd fogorvosukhoz.Barázdazárás

Hat évesen előbújnak a maradó hatos fogak, melyek mélyen barázdált felszínét nehéz tisztítani, ezért könnyen romlanak. Erre nyújt megoldást a barázdazárás, melynek lényege, hogy a szuvasodásnak leginkább kitett fogfelszínt feltöltjük a speciális barázdazáró anyaggal. Az így kezelt fogfelszín könnyebben tisztíthatóvá válik, a védőréteg pedig mechanikai akadályt képez az ételmaradék és a fogzománc között.

A barázdazárást egészséges maradó fogon, az áttörést követő fél éven belül célszerű elvégezni. A fél évenkénti kontrollokon javasolt az időközben még előtört fogak barázdazárása is, valamint a régebbiek kontrollja, esetleges cseréje. A beavatkozás első lépése a fogfelszín megtisztítása és leszárítása. Ezt követően egy speciális folyadékkal kezeljük a zománcot, majd behelyezzük a barázdazáró anyagot, mely 20 mp alatt fényre köt meg. A folyamat gyors és teljesen fájdalommentes.Ózonkezlés

Az ózon gáz gyógyító és fertőtlenítő hatását kihasználva gátat szabhatunk a szuvasodások előrehaladtának. Érzéstelenítés és fúrás nélkül kezelhetők a fogak.

A terápia során egy puha szilikon sapkát helyezünk a fogra, majd speciális kézidarabbal 30 mp-ig ózonnal kezeljük azt. A kézidarabon lévő szilikonsapka vákuummal rátapad a fogra, így biztosítva, hogy az ózon gáz ne kerüljön a levegőbe. Kezelés közben a gáz elpusztítja a szuvasodást okozó baktériumokat nem csak a fog felszínén, hanem a zománc és a dentin mélyebb rétegeiben is. Végezetül a fogat ásványi anyagokat magas koncentrációban tartalmazó zselével ecseteljük be, mely elősegíti a fog újra-ásványosodását. Az ózonkezelést követően 4-6 hétig különösen fontos a fogak naponta kétszeri mosása ásványi sókban gazdag fogkrémmel, az étkezések után szájvíz használata, amennyiben nem megoldható a fogmosás, valamint kerülni kell a főétkezések közti cukros ételek és a savtartalmú italok (pl.: almalé) fogyasztását.Kisgyermekkori tréner fogszabályozás

A fogszabályzó tréner egy olyan, kényelmes szilikonból készült készülék, mely már akár két éves kortól biztosítja a fogívek szabályos és esztétikus kialakulását, segít a rossz szokások (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, szájlégzés) megszüntetésében. 6-12 éves korú, tehát vegyesfogazati stádiumban lévő gyermekek részére is ajánlott, amennyiben izomdiszfunkciók, fogtorlódás, nyitott harapás vagy túlharapás van jelen. A kezelés megkezdésének ajánlott időpontja az első metszőfogak kibújása után, a maradó fogak előtörésének időszaka. Használata egész éjjel és napközben 1-2 órán át javasolt. Sok esetben már kizárólag a trénerek alkalmazásával megoldódnak a problémák, de ha mégis szükség van a későbbiekben rögzített fogszabályozó készülék viselésére, a kezelési időtartam jóval rövidebbnek várható, mint az a tréner használata nélkül lenne.Bódítás (éber szedáció)

Bódítás alkalmazása nem együttműködő gyermekek sürgős fogászati kezelésekor javasolt, valamintabban az esetben, ha a hagyományos beszoktatási módszer nem érte el a kívánt eredményt és a fogászati beavatkozás tovább már nem halasztható.

A bódítás előtt a szülőnek nyilatkoznia kell a gyermek esetleges betegségeiről, gyógyszerérzékenységről és a szedett gyógyszerekről. Amennyiben a bódítást végző orvos és a kezelőorvos is biztonságosnak ítéli meg a bódításos beavatkozás kivitelezését, úgy a gyermek szirup formájában megkapja a szedáló hatású gyógyszert.

A szedáció során alkalmazott Midazolam tartalmú gyógyszer csökkenti a feszültséget, oldja a szorongást. Hatása során a kezdeti oldottabb hangulatot felvátja az álmosság, csökken az összpontosítási képesség és az izomtónus, a reakciók lassulnak. A kívánt hatás beálltakor megkezdhető a fogászati kezelés.

FONTOS!

Bódításra éhgyomorral kell érkezni! Szilárd táplálékot legkésőbb 8 órával a beavatkozás előtt fogyaszthat a gyermek, anyatejet legkésőbb 8 órával előbb és vizet legkésőbb 2 órával előtte ihat, maximum 0,5 dl-t (2-3 korty)!

Anesztézia során a gyomortartalom aspirálása fuldoklást és súlyos tüdőszövődményeket okozhat, valamint befolyásolja a gyógyszer felszívódását. Elégtelen felszívódás esetén a keringésbe nem jut kellő mennyiségű hatóanyag, ekkor hiába várjuk a kívánt hatást, a gyermek nem fog a fogászati kezelés sikeres elvégzéséhez szükséges állapotba kerülni, ezért kérjük az éhgyomri szabályok komolyan vételét és fokozott betartását!

A beavatkozás elvégzését követően a gyermeket megfigyeljük (30-60 perc), amennyiben ébersége visszatért javasolt étel és ital fogyasztása, (joghurt, puding, banán, rostos gyümölcslé...) mely segíti a gyógyszer kiürülését. Kérjük a szülőket, ezek valamelyikét hozzák magukkal.Fogszabályozás

Az egyes fogak, a fogsorok, valamint a teljes rágószervünk funkcionális és esztétikai helyreállítására nyújthat eredményes megoldást a fogszabályozás. Legyen szó gyermekkori-, vagy felnőtt fogszabályozásról, kisebb esztétikai problémáról, vagy nagyobb funkcionális eltérésről, kivehető, vagy rögzített készülékről, egy személyre szabott kezelési terv minden páciens számára elérhetővé teszi a hőn áhított tökéletes mosolyt.

Esztétikai fogászat

Fogorvosi rendelőnkben az esztétikai kezelésekre nagy hangsúlyt fektetünk. A kisebb-nagyobb elszíneződések eltüntetéséhez kíméletes fogfehérítő eljárást alkalmazunk, vagy direkt héjak készítésével a szín eltérés mellett a fogforma korrekcióját is pácienseink igényei szerint alakítjuk akár egy alkalom alatt, több napos várakozási idő nélkül.

Fogfehérítés

A fogfehérítés eredménye akár évekig megmaradhat, de ehhez szükség van a tökéletes fogápolás elsajátítására, melyről orvosaink minden esetben tájékoztatást adnak.

A fehérítő kezelések első lépése az állapotfelmérés, majd az esetleges fogkő eltávolítása és a fogak alapos polírozása. Otthoni fogfehérítés esetén ezek után egy lenyomatot veszünk az alsó és felső fogívekről, ami alapján elkészítjük a Páciensünk fogsorára tökéletesen illeszkedő sínpárt. Ezeket a fehérítő anyaggal együtt átadjuk, a használati instrukciókat elmagyarázzuk, majd a két héttel későbbi kontrollvizsgálaton ellenőrizzük az eredményt.

A fehérítés egy másik, ennél gyorsabb módszere a rendelői fogfehérítés , mely mindössze egy-másfél órát vesz igénybe az előkészítő fázisokkal együtt. Itt felvisszük a semleges kémhatású fehérítő anyagot a fogakra, melyet 15 percenként cserélünk, majd a folyamat végén ellenőrizzük az elért eredményt. A rendelői fehérítés szükség esetén otthoni fogfehérítéssel kiegészíthető.


Direkt héj

A direkt héj a fog külső felszínére rakott speciális tömőanyag, mely Páciens igényei szerint formázható. Készítése minimálinvazív beavatkozásnak minősül, sokszor elegendő a fog felszínének felérdesítése. Nagyobb változtatások esetén kb. 1-1,5 mm-t kell elpreparálni a fog felszínéből. A tömőanyag teljesen fényesre polírozható, zománcszerű megjelenést kölcsönöz. Direkt héjakkal megváltoztathatjuk a fog színét, formáját, korrigálhatjuk hosszát, illetve szélességét, így a tágabb fogközök szűkíthetők.Megtartó fogászat

Elsődleges célunk mindig a fájdalom csökkentése, a fogak megmentése és a rágóképesség helyreállítása. A legszebb és időtálló eredmény elérése érdekében kiváló fizikai és esztétikai tulajdonságú tömőanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik természetes színüket és fényes felszínüket. A konzerváló fogászat szerves részét képezi a prevenció is, a szuvasodások megelőzése, ennek érdekében megfelelő instrukciókkal látjuk el pácienseinket.
Gyökérkezelés

A gyökérkezelések célja, hogy a fertőzött, szuvas fogat megmentsük, így azt ne kelljen kihúzni. Ezzel a kezeléssel megszüntethető a fogfájás és helyreállítható a fog funkcionalitása. A gyökérkezelés ma már fájdalommentesen is elvégezhető.

Gyökérkezelésre több okból is sor kerülhet. Lehet ez baleset, a korona letörése, de leggyakrabban a fogszuvasodás túl mélyre hatolása a fő probléma. Ilyenkor gyulladás alakul ki a fogbél üregében, mely a gyökércsatornák mentén a gyökércsúcsot körülvevő csontot is elérheti és így gyulladás alakul ki a fog tartószerkezetében is. Ez súlyos esetben a fog elvesztéséhez is vezethet.

Gyökérkezelés során érzéstelenítést követően eltávolítjuk a fogbél tartalmát (ereket, idegeket), majd a gyökércsatornát teljes hosszában megtisztítjuk. Bizonyos esetekben lézerrel is segíthetjük a csatorna fertőtlenítését. Ezt követően ideiglenes gyökértöméssel látjuk el a fogat, mely egy fertőtlenítő hatású anyag. A végleges gyökértömésre panaszmentesség esetén a második ülés alkalmával kerül sor. A fog végleges helyreállításakor szükséges lehet azt üvegszálas csappal megerősíteni, majd koronát készíteni rá, hogy megakadályozzuk a meggyengült fog törését.

Fogágybetegségek kezelése

Kezeléseink során a fogágy és a fog körüli szövetek betegségeit, elváltozásait orvosoljuk. Minden oki kezelés legfontosabb célja a gyulladásos folyamat megszüntetése és a szövetpusztulás megállítása. Egyénre szabott szájhigiénés program kialakításával pedig hozzásegítjük pácienseinket ínyük egészségéhez.

A fogágybetegség a fog tartószerkezetének gyulladásos állapotát és következményes szövetpusztulását jelenti. Fő oki tényezője a fogakon lerakódott plakk, mely képes ásványi anyagok megkötésére, ami fogkőképződéshez vezet. A fogkő érdes felszíne pedig kedvez további plakk megtapadásának, valamint baktériumok megtelepedésének. Ezek termékei gyulladásos folyamatot indítanak el az ínyben, melynek előrehaladtával a csont kezd leépülni és a fogak elkezdenek mozogni. Ez a folyamat vissza nem fordítható, de megfelelő kezeléssel és alapos gondozással szinten tartható.

Első alkalommal szükséges a fogak megtisztítása a felszínükön képződött lerakódásoktól ultrahangos, illetve kézi eszközökkel. Ezt követi a fogak polírozása a sima felszínek elérése érdekében. A fogágybetegség súlyosságától függően a további kezelések személyre szabott kezelési terv alapján történnek.

A fogkő kialakulásának mértéke függ az egyén életmódjától, szokásaitól, a fogak helyzetétől, a nyál összetételétől és számos öröklött és szerzett tényezőtől, ezért célszerű 3-6 havonta kontrollra látogatni.
Fogpótlás

A fogak pótlására ma már számos lehetőség áll rendelkezésre. Választható cirkon és fémkerámia korona teljes és részleges kivehető fogpótlás műanyag vagy fémlemezes kivitelben. A fog letört, sérült koronai részét csappal építjük fel, hogy az visszanyerje eredeti funkcióját. Fontos kellő figyelmet fordítani a hiányos fogazat pótlására, mert a fogak nem csak a rágásban játszanak szerepet, hatással vannak a beszédre, esztétikára és ezáltal az önbizalomra is.

Már egyetlen fog hiánya is problémák sorához vezethet. A hiány melletti fogak elkezdenek dőlni, mely az adott fog túlterhelődéséhez vezethet, nehezebbé válik annak tisztítása, rágás során a kedvezőtlen irányú terhelések miatt tartószerkezete is gyengülhet. A hiánnyal szemköztes fogak ”belenőhetnek” a hiányba, ezzel nehezítve vagy akár meg is akadályozva a későbbi fogpótlás készítését.

Ezen kedvezőtlen hatások harapási rendellenesség kialakulásához vezethetnek, melyek a rágóízületet is károsítják.

Fogpótlások készítését alapos szájvizsgálat, státuszfelvétel és panoráma röntgenfelvétel előzi meg. Ezek alapján kezelőorvosa tájékoztatást ad Önnek az összes fogpótlási lehetőségről, melyek közül kiválaszthatja igényeinek a legmegfelelőbbet.

Szájsebészet, Implantálás

Van, amikor a fogakat már nem lehet helyreállítani és a fog eltávolítása válik szükségessé. Megfelelő érzéstelenítéssel ennek kellemetlenségeit minimálisra lehet csökkenteni. Orvosaink segítenek abban, hogy a jövőben megfelelő prevencióval és folyamatos fogászati kontrollal a további fogeltávolítás elkerülhetővé váljon.

Implantálás:

Az implantátum egy biológiailag kompatibilis, a foggyökérhez hasonló formájú titán csavar, melyet sebészi úton helyezünk az állcsontba. A beültetés előtt kezelőorvosa alapos vizsgálat és CT felvétel értékelése alapján ad részletes tájékoztatást az Önnél alkalmazható implantációs rendszerekről.

Az implantáció helyi érzéstelenítésben történik, melyet 3-6 hónapos gyógyulási idő követ. A megfelelő becsontosodás után következik a korona készítése, majd végleges behelyezése.

A hosszú távú siker érdekében javasolt a félévenkénti kontroll vizsgálat, mely során ellenőrizzük az implantátum körüli csont szerkezetét, a hámtapadást és a korona/híd állapotát.